Novi test otkriva ebolu za pola sata

Japanski istraživači saopštili su danas da su ustanovili novi test za brzo otkrivanje virusa ebole, čiji su rezultati gotovi za 30 minuta, dok je za sadašnje testove potrebno oko dva sata.

Zdravlje

Izvor: Beta

Utorak, 02.09.2014.

13:34

Default images

"Taj novi metod nije efikasniji samo zato što je brži, već je jeftiniji od sadašnjeg koji se koristi u zapadnoj Africi gde vlada epidemija ebole", izjavio je naučnik điro Jasuda sa Univerziteta u Nagasakiju.

Naučnici su razvili tehniku prema kojoj se izdvajaju samo specifični geni virusa ebole.

Tehnika se sastoji u izvlačenju ribonukleinske kiseline iz virusa ebole koji je prethodno neutralisan.

Na taj način se stvara nova sekvenca DNK-a virusa, koja se potom pomeša sa uzorkom krvi osobe za koju se sumnja da je inficirana. Ta smesa se zagreje i posle 30 minuta se pojave specifični geni DNK ebole ukoliko je virus prisutan u krvi.

Lekari sada koriste metod replikacije gena virusa, što je duža procedura i zahteva posebnu opremu.

"Za nov metod je potrebna jednostavna oprema za grejanje pomoću bateriije i to košta nekoliko stotina dolara, što je cena koju bi mogle sebi da priušte zemlje pogođene ebolom", rekao je Jasuda.

Prema poslednje bilansu Svetske zdravstvene organizacije, 3.069 osoba je inficirano ebolom od kojih su 1.552 umrle u četiri zemlje pogođene tim smrtonosnim virusom - u Liberiji, Sijera Leoneu, Gvineji i Nigeriji. Pre nekoliko dana je registrovan prvi slučaj ebole u Senegalu.

SZO ocenjuje da će moći da zaustavi širenje zaraze za tri meseca, ali procenjuje da će u tom periodu biti inficirano oko 20.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: