Koliko žene (ne)poznaju svoju vaginu?

Polovina mladih devojaka nije u stanju da pravilno obeleži vaginu na medicinskom dijagramu, dok je 65 odsto priznalo da imaju problema sa izgovaranjem reči „vagina“ i „vulva“, piše "Independent".

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 01.09.2014.

19:58

Default images

Kako počinje mesec svesti o ginekološkom tipovima karcinoma, novo istraživanje došlo je do zabrinjavajućih informacija u vezi sa svešću žena o sopstvenom telu i potencijalnim znacima upozorenja na pet tipova raka koji mogu da pogode matericu, jajnike, vulvu, vaginu i grlić materice.

Svega polovina od 1.000 ispitanih žena starosti između 26 i 35 godina umele su da tačno pokažu vaginu na dijagramu, dok su žene starosti između 66 i 75 godina bile znatno bolje – osam od 10 je umelo da pokaže jajnike, a 9 od deset da obeleži matericu.

Kada su u pitanu najmlađe ispitanice, jedna od pet devojaka starosti između 16 i 26 godina umela je da nabroji jedan tačan simptom bilo kog od pet tipova ginekološkog karcinoma, dok je skoro 40 odsto devojaka iz ove grupe izjavilo da koriste „šifrovana imena“ kada pričaju o ovim delova tela.

Ovaj osećaj sramote u vezi sa ginekološkim terminima takođe može da spreči žene da potraže pomoć doktora.

Više od jedne od 10 devojaka starosti između 16 i 35 godina ima problema kada sa doktorom treba da priča o ginekološkim problemima, dok je skoro trećina izjavila da su izbegavale posete ginekologu kada su imale određeni problem jer ih je bilo sramota.

Foto: Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: