Zašto smo “navučeni” na kafu?

Kafa vas razbuđuje ujutru i održava vas budnima tokom dana, ali kako zapravo funkcioniše taj magičan napitak? Mičel Mofit i Gregori Braun objasnili su u zanimljivom videu kako kofein utiče na ljudski mozak.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tportal.hr

Subota, 30.08.2014.

19:59

Default images

Prva stvar koju treba da znate je da deo vašeg prirodnog umora dolazi iz molekula koji se zove adenozin. Ljudsko telo proizvodi adenozin tokom celog dana.

“Dok spavate, pada koncentracija adenozina, ali s buđenjem kreće nova proizvodnja “, objašnjavaju Mofit i Braun. U video prilogu koji su kreirali jasno se vidi da pod uticajem adenozina čovek tokom dana postaje sve umorniji i pospaniji.

Jutarnja kafa remeti taj prirodni proces jer ljudski mozak doživljava kofein poput adenozina. I baš zbog svog sličnog oblika, kofein se veže na receptore adenozina u mozgu. Kada kofein zauzme mesto na kojem bi trebalo da bude adenozin, ovaj molekul se jednostavno ne može zadržati na svom mestu. To sprečava delovanje adenozina, a time i osećaj pospanosti i umora.
Beta/AP
Rezultat toga procesa je potpuna budnost i spremnost za akciju. Ali kao i mnoge druge stvari u životu, ni to ne traje doveka. Kako popušta delovanje kofeina, tako se mozak vraća u svoje prirodno stanje i svojim uobičajenim procesima. Počinje da se stvara adenozin i telo postaje umorno, što je razlog zašto mnogi ljudi tokom dana piju i po nekoliko šoljica kafe.

Tako nastaje i zavisnost od kofeina, jer zbog umora čoveku treba sve više i više kafe.

“Kada pokušate da prestanete da pijete kafu ili smanjite njen unos tokom dana, osetićete simptome apstinencije i osećaćete se umornije nego što biste se osećali da nikada niste pili kafu”, pojasnili su Mofit i Braun.

Kako tačno izgleda uticaj kofeina na ljudski mozak, pogledajte u video prilogu: Izvor: Tportal.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: