Eksperimentalni lek za ebolu izlečio 18 majmuna

Eksperimentalni lek za ebolu izlečio je svih 18 majmuna zaraženih smrtonosnim virusom tokom ispitivanja novog leka, što povećava nadu da bi "ZMapp" mogao da pomogne u borbi protiv epidemije koja besni u zemljama Zapadne Afrike, objavio je magazin "Nature".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

09:10

Default images

Majmuni su dobili lek "ZMapp" tri do pet dana pošto su zaraženi virusom i kada je većina njih pokazala simptome bolesti, a lek je takođe, potpuno zaštitio od bolesti šest drugih majmuna kojima je dat u nešto drugačijoj verziji tri dana od infekcije tokom pilot-testa.

"Nivo poboljšanja potpuno je bio van mog iskrenog očekivanja", rekao je jedan od vođa projekta Geri Kobinger iz Kanadske agencije za javno zdravlje u Vinipegu, dok je dr Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Kanade naveo da je za životinje, rezultat izuzetno impresivan, piše BBC.

Ne zna se kako će lek uticati na ljude, koji može da se uzima i do 21 dana od kada se pojave simptomi bolesti, mada oboleli ne bi bili zaraženi na način kao što su bili zaraženi majmuni tokom eksperimenta u laboratoriji.

Nekoliko stručnjaka je navelo da nije moguće proceniti opseg mogućnosti lečenja ljudi, ali je ohrabrujuće da su se životinje oporavile pošto su lečene "ZMapp-om" i to pošto je uznapredovala bolest.

Lek "ZMapp" nikada nije bio testiran na ljude pre nego što su se dva američka humanitarca zarazila ebolom dok su radili u Africi i bilo im dozvoljeno da primene lek mada je bio u fazi eksperimenta, a ograničene količine istog leka date su još petorici drugih pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: