Male doze marihuane usporavaju Alchajmera?

Marihuana koja se koristi u medicinske svrhe, smanjuje nivo bola, mučnine i drugih pratećih simptoma obolenja kao što su glaukom i rak, piše HuffPost. Međutim, naučnici su došli do novih otkrića...

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

16:02

Default images

Istraživači sada kažu da hemikalija koja se nalazi u marihuani može da uspori ili zaustavi progresiju Alchajmerove bolesti.

Rezultati prekliničke studije objavljeni u Žurnalu Alchajmerove bolesti sugeriše da veoma male doze THC-a usporavaju proizvodnju beta amiloidnog proteina zbog koga se akumulira plak u mozgu koji je glavna karakteristika Alchajmerove bolesti.

“THC je potentni antioksidans sa neuroprotektivnim odlikama , ali ovo je tek prvi izveštaj da supstanca koja utiče na patologiju Alchajmerove bolesti smanjuje nivoe amiloidnog beta proteina i tako sprečava njegovo nakupljanje”, kaže autor studije Čuanhai Čao sa Bird Alchajmer Instituta Univerziteta Južne Floride.

Slične studije su naglasile učinak THC-a u borbi protiv štetnog plaka u mozgu. Istraživači su 2006. godine u studiji sprovedenoh od strane Skrips Instituta pronašli da je THC sasvim blokirao sakupljanje plaka, čak bolje od svih poznatih inhibitora koji se nalaze u lekovima protiv Alchajmera.

Istraživači su THC nazvali “prirodnim i relativno bezbednim” ističući da u veoma malim dozama dobre strane preovladavaju nad lošim.

Međutim, to ne znači da se treba baciti na marihuanu, već da rezultati samo sugerišu da ovu supstancu u budućnosti treba istraživati kada je razboj lekova za Alchajmera u pitanju, kao i terapeutskih tretmana.

“Da li podržavamo ljdue da uzmu zabranjene droge kako bi prevenirali bolest? Ne.”, kaže koautor studije Nil Nabar. “Važno je znati da zato što neka drioga može imati efekta to ne znači da je bezbedna za korišćenje. Ova otkrića samo mogu odvesti do razvoja srodnih jedinjenja koja su bezbedna, legalna i korisna za tretman Alchajmerove bolesti”, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: