„Ebolom bi moglo da se zarazi 20.000 ljudi“

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da bi u epidemiji ebole u zapadnoj Africi moglo da bude zaraženo više od 20.000 ljudi, pre nego što ta smrtonosna bolest bude stavljena pod kontrolu, prenosi BBC.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

20:53

Default images

"To ne znači da očekujemo 20.000 zaraženih... ali moramo da budemo spremni da se nosimo sa tako velikim brojem", rekao je pomoćnik generalnog direktora SZO, Brus Ejlvord.

SZO je navela da bi broj zaraženih već sada mogao biti četiri puta veći nego trenutno registrovanih 3.000 slučajeva.

Ta organizacija UN takođe je pozvala avio-kompanije da nastave sa "vitalnim" letovima širom regiona zapadne Afrike, jer bi zabrana letenja mogla da ugrozi napore da se suzbije epidemija ebole.

Do sada su 1.552 osobe u Liberiji, Sjera Leoneu, Gvineji i Nigeriji umrlo od te opake bolesti.
Beta/AP
Prema planu SZO borba protiv ebole u narednih devet meseci koštaće 489 miliona dolara, a biće potrebno 750 međunarodnih radnika i 12.000 nacionalnih radnika u zapadnoj Africi.

Nigerija je danas potvrdila prvi smrtni slučaj od ebole u Lagosu, gde je umro jedan inficirani lekar.

Ministri zdravlja zapadnoafričkih zemalja sastali su se u Gani na vanrednom sastanku Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) kako bi razgovarali o načinima prevencije daljeg širenja virusa.

Oni su na sastanku podržali poziv SZO da se obustavi zabrana letova i pozvali države da ponovo otvore granice kako bi olakšali zdravstvenim radnicima pristup ugroženim oblastima.
Beta/AP
U međuvremenu, britanska faramceutska kompanija Glaksosmitklajn (GSK) i britanska medicinska dobrotvorna organizacija Velkam trast (Wellcome Trust) saopštili su da su ubrzani bezbednosni testovi eksperimentalne vakcine protiv ebole.

GSK je naveo da planira da proizvede 10.000 doza eksperimentalne vakcine koja bi hitno bila distribuirana ukoliko bi rezultati testova, koji bi mogli da počnu već sledećeg meseca, bili dobri.

Ne postoji zvanično priznati lek ili vakcina za ebolu, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega. U nekim slučajevima bolest može da bude praćena krvarenjem, i spoljašnjim i unutrašnjim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: