Da li patite od „opijenosti snom“?

U svetu skoro jedna od sedam osoba pati od poremećaja poznatog kao „opijenost snom“, koji izaziva zaboravnost, dezorijentisanost, pa čak i nasilno ponašanje kada se ovakve osobe naglo probude, piše "Indipendent".

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 27.08.2014.

17:56

Default images

Za razliku od uobičajenog jutarnjeg umora, epizode „opijenosti snom“ nisu česte, ali ponekada mogu biti ekstremne i mogu uključivati i promenu ličnosti.

Nova studija objavljena u žurnalu „Neurologija“ navodi da 15 odsto odraslih osoba u SAD pati od ovog poremećaja.

Istraživači su posmatrali više od 19.000 osoba, a zaključeno je da su pojedinci koji su patili od poremećaja sna takođe bili oni koji su prijavljivali epizode „opijenosti snom“ (70 odsto osoba). Ovaj poremećaj prisutan je i kod osoba s mentalnim poremećajima poput bipolarnog (37,4 odsto) i kod onih koji koriste lekove, posebno antidepresive (31,3 odsto).

„Ove epizode zbunjenog buđenja nisu dobile dovoljno pažnje, ali s obzirom na to da se u velikoj meri dešavaju kod većine ljudi, trebalo bi istražiti kada se ovo stanje javlja i kako ono može biti lečeno“, izjavio je vođa studije dr Mauris Ohajon sa univerziteta Stenford.

„Osobe koje imaju problema sa snom ili određene probleme sa mentalnim zdravljem trebalo bi da budu svesne toga da imaju veći rizik za dobijanje ovih epizoda“, dodao je.

Ranije studije pokazale su da ovaj poremećaj češće pogađa mlađe osobe (17 odsto dece starosti 13 godina je osetilo simptome ovog stanja), ali ukoliko odrasle osobe primete simptome ili pate od ovih epizoda, to bi moglo biti povezano s ozbiljnijim problemom.

Foto: Image courtesy of graur codrin at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: