Doručak - najvažniji dnevni obrok?

Dva nedavno sprovedena istraživanja američkih naučnika pokazala su da prvi jutarnji obrok i nije toliko važan koliko se do sada verovalo.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

09:50

Default images

U prvom, šestonedeljnom istraživanju naučnika s Univerziteta Alabama u Birmingemu učestvovalo je 300 dobrovoljaca. Oni su bili podeljeni u tri grupe. Jedna je dobila zadatak da svakodnevno doručkuje, druga da svakodnevno preskače doručak, a treća da primenjuje svoje svakodnevne navike kada je doručak u pitanju .

Studija je pokazala da preskakanje doručka, odnosno njegovo redovno konzumiranje nije povezano s gubljenjem težine, ali ni s preteranom gojaznošću. Naime, posle četiri meseca svi dobrovoljci stali su na vagu kako bi se proverila eventualna promena u njihovoj kilaži. Ustanovljeno je da su od početka istraživanja svi izgubili ili dobili samo po pola kilograma ili kilogram. Odnosno, ostali su gotovo na istom. Studija je pokazala i da nema neposredne veze između doručkovanja i energetske ravnoteže tokom dana.

Drugo je istraživanje pokazalo da redovno doručkovanje ne utiče znatno na opšte poboljšanje metabolizma. U ovom istraživanju učestvovala su 33 vitka dobrovoljca kojima su kontrolisani holesterol i količina šećera u krvi. Polovina je dobila zadatak da jede doručak, a druga da ga preskače. Posle šest nedelja pojedincima iz obe grupe izmereni su telesna težina, nivo holesterola i šećera u krvi. Pokazalo se da su sve vrednosti gotovo identične onima kakve su bile pre početka istraživanja.

Standardno mišljenje je da je redovni doručak potreban organizmu kako bi mu osigurao dovoljnu količinu energije tokom celog dana i kako bi sprečio kasnije unošenje većih količina hrane. Ali preskakanje doručka učesnike istraživanja nije nateralo da kasnije jedu više hrane za ručak ili večeru.

"Istraživanje je trajalo kratko i sprovedeno je na malom uzorku dobrovoljaca, pa je potrebno sprovesti dodatne pretrage da bi ono bilo verodostojno", rekla je naučnica Grečen Rejnolds.

Dodala je i da su rezultati prethodnog istraživanja pokazali vezu između redovnog doručkovanja i stabilnog nivoa šećera u krvi tokom popodnevnih i večernjih sati.

Rezultati novih ispitivanja objavljeni su u stučnom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: