Veliki broj Japanaca zavisan od kocke i interneta

Oko 5,36 miliona Japanaca starijih od 20 godine, od čega su 4,4 miliona mušakarci, ne može da odoli kockanju, posebno igri "pašinko" i "pašinslot" - vrsti flipera i džekpota u bučnim i zadimljenim igraonicama kojih ima svuda u Japanu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

14:50

Default images

Foto: ajari / Flickr.com

Po istraživanju Susumija Higušija, direktora jedne bolnice za lečenje zavisnosti, u većini zemalja sveta jedan odsto odraslih je zavisno od kocke, a u Japanu pet puta više od toga.

Studija sastavljena za Ministarstvo zdravlja, zasniva se na 4.153 odgovora na upitnik o kockanju, s ciljem da se ukaže na opasnost od igraonica kojih ima na svakom uglu u gradovima Japana.

Rezultati istraživanja objavljeni su u većini japanski medija dok vlada planira da dozvoli otvaranje još više kockarnica, što bi moglo da pogorša situaciju, ocenio je autor studije.

U istom istraživanju se navodi da je 4,20 miliona odraslih Japanaca, odnosno 50 odsto više nego pre pet godina, zavisno od interneta. Među njima je 1,2 miliona "bolesno zavisno" jer nisu u stanju da sami skrate vreme koje provode na internetu čemu žrtvuju svoj društveni, profesionalni i porodični život.

"Poslednjih pet godina šire se 'pametni telefoni' koji omogućavaju pristup internetu na svakom mestu, te pretpostavljamo da zato raste i broj zavisnika od interneta", ocenio je Higuši.

Po njegovim rečima, tu vrstu zavisnosti ima 4,5 odsto muškaraca i 3,5 odsto žena od 20 do 39 godina. Uzimajući u obzir zavinost od kockanja i interneta, alkoholizam izgleda skoro kao minorna pojava u japanskom društvu, jer je patološki zavisno od alkohola 1,09 miliona stanovnika, zaključuje se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: