Vežbanje usporava napredovanje artritisa

Redovno, umereno vežbanje poput plivanja, aerobika, biciklizma ili trčanja može da uspori napredovanje artritisa, piše portal Magazin.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.08.2014.

13:15

Default images

Foto: Nicolas Alejandro / Flickr.com

Vodeći nemački strucnjak za sportsku medicinu Klaus Boes preporučuje da pacijenti s artritisom lagano vežbaju dva puta sedmično po 30 do 40 minuta.

Pri tom je bitno istaći da nije preporučljivo da se pacijenti bave odbojkom, fudbalom, rukometom ili tenisom, jer to za njihovu bolest nije korisno.

"Po pravilu, oboleli od artritisa manje vežbaju zbog bola, a lagano vežbanje može da smanji taj bol jer potiče proizvodnju tečnosti u zglobovima", kaže Boes.

Reumatoidni artritis je sistemska upalna reumatska bolest i, za razliku od osteoartritisa koji pretežno pogađa "prave" zglobove, zahvata i zglobove i vanzglobne strukture, ali može da zahvati i ceo organizam. Osim toga, reumatoidni artritis ima lošiju prognozu i ishod i mnogo zahtevnije lečenje.

Reumatoidni artritis počinje obostranim otokom i bolom najčešće malih zglobova (šaka ili stopala), a simptomi mogu da počnu burno i zahvate ceo organizam. To se ispoljava i u kliničkoj slici umora, gubljenja težine, opštoj slabosti, a javlja se i tzv. anemija hronične bolesti.

Kod reumatoidnog artritisa, nekad se s lečenjem počinjalo sa sporodelujućim lekovima, pa se s napredovanjem bolesti postepeno prelazilo na agresivnije, a danas je postupak obrnut: već u prvih tri do šest meseci bolesti, treba početi s agresivnom terapijom, jer se pokazalo da u tom kratkom roku vrlo brzo dolazi do oštećenja hrskavice i ako se tada odgovarajuće leči, veće su šanse da se bolest zaustavi. Uz kortikosteroide, koji se daju ako je prisutna jaka upala, i uz lekove kojima je cilj da se modifikuje tok bolesti, imunosupresivi, danas postoje i biološki i tzv. pametni lekovi koji deluju na određene ćelije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: