Mladi lečeni od raka u borbi protiv diskriminacije

Borba protiv obeležavanja i diskriminacije važna je za sve koji su oboleli od teških bolesti, poručili su mladi lečeni od raka u detinjstvu, udruženi u neformalnu regionalnu mrežu MladiCe Balkana.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

11:56

Default images

Na drugoj regionalnoj konvenciji u Beogradu, koja ima za cilj njihovo psiho-socijalno osnaživanje, učestvuju mladi od 16 do 26 godina iz šest zemalja bivše Jugoslavije - Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Oni su u Terapijskom vrtu na Adi Ciganliji danas prošli kroz nekoliko prvih radionica, učeći veštine koje će im pomoći da u svojim sredinama menjaju predrasude prema raku kod dece i mladih, a slične aktivnosti imaće i u narednim danima, do završetka konvencije 24. avgusta.

"Zajedničko im je da su se izlečili od maligne bolesti i da su mladi, a sve drugo je različito - kultura, sada i jezik, gledanje na svet, socijalni statusi", rekao je Tanjugu predsednik Udruženje roditelja-staratelja, dece i prijatelja dece obolele od malignih bolesti Čika Boca, Vladimir Radulović.

Govoreći o potrebi da se povežu, on je objasnio da se "malo ljudi bavi mladima kad završe lečenje", koje traje od jedne do tri godine, nakon čega se oni vraćaju u svoje sredine, gde su često suočeni sa grubošću vršnjaka i nerazumevanjem okruženja.

"U Beogradu se okupila 51 mlada osoba", u školi koja je napravljena sa nadom da ih naučimo "kako da svoje ideje što jače prenesu medicini, lekarima, roditeljima, društvu", objasnio je Radulović. Mladi koji su se izlečili od raka u detinjstvu su "velika psihološka pomoć svima koji se leče", rekao je on i dodao da članovi ove mreže "nisu psiholozi, ali sama njihova pojava deluje kao da su završili 15 fakulteta" i da zato odlaze u bolnice i razgovaraju sa najmlađim pacijentima i njihovim roditeljima.

Organizatori ističu da je cilj ove konvencije da mladi lečeni od raka u detinjstvu razmenjuju iskustva i saznanja, organizuju i pokrenu aktivne, formalne ili neformalne grupe koje će doprineti prepoznavanju sopstvenog identiteta i podsticati psiho-socijalno osnaživanje vršnjaka koji su prošli kroz proces lečenja od bilo koje vrste karcinoma.

"Oni su pobedili rak, predrasude, strah i laž, stekli moć i zajedno sa svojim saborcima iz regiona ne odustaju od menjanja uobičajenog pogleda na ovu bolest", rekla je Tanjugu jedna od organizatorki skupa, Dragana Radulović.

Drugu regionalnu konvenciju MladiCa "Hoću da znam! Priča 2" organizuju udruženja Čika Boca, MladiCe, Uvek sa decom i Zvončica, a donatori su Vip mobile, Hostel Centar i JP Ada Ciganlija.

Prethodna konvencija održana je u Beogradu prošlog leta, sa 41 učesnikom. Konvencija je ove godine deo Čika Bocinog projekta "Zlatni minut", koji finansira Vip mobile sa korisnicima, putem tradicionalne novogodišnje akcije društvene odgovornosti.

Ovaj celogodišnji projekat obuhvata i sprovođenje inovativne vršnjacke i psiho-socijalne podrške (savetovalište "Ma mogu ja"), Internet radio MladiCe (koji vode mladi lečeni od raka), kamp "Mi možemo sve!", kao i niz lokalnih akcija za bolji svet u kojem živimo (Budi svoj, nisi broj!, MladiCe sade mladice!, Mogu ja, možeš i ti! Magični ugao i druge).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: