Klima uređaj vam uništava zdravlje

Kad letnje temperature dosegnu maksimum, posežemo za svim mogućim oblicima rashlađivanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

08:49

Default images

Foto: zeevveez / Flickr.com

I dok osvežavajuća vitaminska voda može napraviti čuda u hlađenju vašeg tela, klima uređaj u domu mogao bi vašem mozgu da pošalje sasvim suprotne signale.

1. Više ćete da jedete

Ako ne možete bez paljenja klima uređaja u kući, automobilu, na poslu, a čak ni u šopingu – telo će vam se teže prilagoditi letnjim temperaturama. Ako ste pritom zbunili mozak sa velikom temperaturnom razlikom, on će kompenzovati na neubičajene načine. Pokušaće da se utopli hranom, pa ćete rađe posezati za slanim, masnim ili preterano slatkim zalogajima visoke kalorijske vrednosti, koji vam se inače ne jedu kad vam je veoma vruće.

2. Pićete manje vode

U rashlađenoj kući imaćete manju potrebu za tečnošću, pa ćete i piti manje vode i drugih napitaka koji podstiču izbacivanje toksina iz organizma. Dobro je poznato da redovno ispijanje vode smanjuje osećaj gladi, ali i ulepšava izgled kože tela i lica.

3. Mogli biste da se razbolite

Ako ne možete bez klima uređaja, pripazite da ne preterate sa podešavanjem temperature. Razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi trebala biti veća od maksimalno 5 stepeni, piše „Prva".

Ukoliko izložite telo niskim temperaturama klima uređaja, a nakon toga izađete na užareni asfalt,"priuštićete" sebi temperaturni šok, koji bi mogao da rezultuje prehladom ili nekom ozbiljnijom bolešću.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: