Lek za koštanu srž “vraća” kosu

Najnovija istraživanja su dokazala da lek koji se koristi u lečenju poremećaja rada koštane srži pomaže pacijentima koji boluju i od opadanja kose - alopecije areate.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.08.2014.

20:48

Default images

Medicinski centar američkog Univerziteta Kolumbija nedavno je počeo da sprovodi istraživanje u kojem je korišćen lek "ruxolitinib", odobren za lečenje poremećaja rada koštane srži.

Međutim, ovoga puta koriste ga u svrhu izlečenja alopecije areate - najčešće vrste (kružnog) gubitka kose i autoimune bolesti od koje boluje jedan odsto muškaraca i žena, piše američki "Dejli njuz".

Naučnici s Kolumbije otkrili su da je lek u potpunosti vratio dlake na miševima tokoom pet meseci, a dr Rafael Klajnes koji vodi istraživanje kaže da je "tek počelo testiranje na pacijentima, ali ako ovaj lek nastavi da pokazuje uspešnim i zdravim, to će biti neverovatno otkriće za sve koji se bore s ovom vrstom ćelavljenja".

Inače, nije poznato šta uzrokuje ovu vrst alopecije. Prva istraživanja na sedam pacijenta su pokazala da je troje njih, koji boluju od srednje do jake alopecije areate, uspelo da povrati rast kose na oćelavljenim mestima tokom četiri do pet meseci.

Foto: Seth Tisue / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: