Jutarnja kafa protiv bolova

Naučnici sa Univerziteta u Oslu došli do zaključka da ljubitelji kofeina lakše podnose obaveze na poslu, posebno rad za kompjuterom. Oni koji piju jutarnju kafu manje pate od bolova u vratu i zglobovima.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Veèernje novosti

Subota, 16.08.2014.

09:00

Default images

Mnogi ne mogu da ne otpočnu dan sa kafom, jer misle da samo taj topli mirisni napitak može da ih razbudi. Interesantno je da su naučnici sa Univerziteta u Oslu došli do zaključka da ljubitelji kofeina lakše podnose obaveze na poslu, posebno rad za kompjuterom.

Ispitanici su sat i po, bez prekida, radili za kompjuterom. Osobe koje su popile jutarnju kafu manje su patile od bolova u vratu, rukama i zglobovima od onih koji su preskočili taj ritual. Razlog se krije u kofeinu, važnom sastojku koji se nalazi i u lekovima protiv bola.

Međutim, preterana doza može da dovede do nesanice i anksioznosti, pa bi trebalo pronaći pravu meru - dve do četiri šoljice dnevno. Ako ste već „navučeni“ na ukus kafe, probajte da se prebacite na onu bez kofeina ili dodajte malo mleka.

Izvor: Večernje novosti
Foto: ericmcgregor / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: