"U vozu bih sedeo pored obolelog od ebole"

Mala je verovatnoća da smrtonosna bolest ebola izazove veću epidemiju van regiona zapadne Afrike, gde je prisutna mesecima, misli Peter Piot, belgijski naučnik koji je i otkrio ebolu i dodaje kako ne bi imao problem da u vozu sedne pored osobe koja nosi virus ebole.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

12:38

Default images

Profesor Peter Piot rekao je u intervjuu AFP-u da je "osećaj panike i nedostatak poverenja" u vlasti zapadnoafričkih država doprineo tome da dođe do najveće epidemije ebole ikada.

Piot smatra da kad bi zaražena osoba putovala u Evropu, SAD ili neki drugi kraj Afrike to ne bi izazvalo veću epidemiju.

Naučnik, koji je s grupom kolega 1976. otkrio virus ebole, apelovao je da se počne testiranje eksperimentalne vakcine s virusom na ljudima kako bi svet bio mnogo spremniji kad se virus "neizbežno vrati".

On je još rekao da bi bez problema u vozu seo pored osobe koja je nosilac virusa ebole.

"Ne bih brinuo da sednem do nekog ko ima virus ebole u metrou sve dok ne bi došlo do bliskog kontakta", rekao je Piot.

Od marta do sada u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu registrovan je 1.201 slučaj ebole, a 672 obolela su umrla.

U Sijera Leoneu je danas proglašeno vanredno stanje zbog ugroženosti javnog zdravlja najvećom epidemijom ebole do sada, zbog čega će pozvati bezbednosne snage da stave u karantin epicentre ovog smrtonosnog virusa.
Foto: Beta, AP
Međunarodna Asocijacija za avio-prevoz (IATA) saopštila je ranije danas da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije izdala preporuku za bilo kakve restrikcije putovanja niti zatvaranje granica zbog širenja epidemije ebole.

U saopštenju IATA se navodi da bi, ukoliko bi se putnik s virusom ebole nalazio u nekom avionu, to predstavljalo mali rizik za ostale putnike.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom s telesnim tečnostima obolelog, uključujući i znoj, navode agancije.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: