Nema opasnosti za obolevanje od listerije

Nema bojazni da bi u Srbiji moglo da dođe do masovnijeg obolevanja usled listerije, a starija populacija, osobe koje su imale teža oboljenja, deca i trudnice trebalo bi da obrate pažnju na način konzumiranja hrane koja može biti izvor zaraze, izjavila je danas epidemiolog Bojana Grgić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.07.2014.

09:54

Default images

Ona je gostujući na RTS-u rekla da se listerija prenosi na čoveka isključivo konzumiranjem hrane koja je kontaminirana bakterijom, a da je ona prisutna u vodi, zemljištu, a vrlo cesto i kod životinja.

"Sve vrste hrane mogu da budu izvor zaraze, a kod zdravih osoba listerija ne može tako da se razvije kao kod starije populacije koja je podložnija", rekla je Grgić.

U Srbiji se, kako je rekla, godišnje registruju sporadični slučajevi obolevanja.

Ona je navela da su klasicni simptomi za zarazu listerijom visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi mogu biti bolovi u misisićima, što ukazuje na tešku kliničku formu i tada bi trebalo zatražiti pomoć lekara.

Potencijalni prenosnici listerije mogli bi da se nađu u mesu, mesnim prerađevinama, nepasterizovanom mleku, sirovoj ribi, nekim sirevima...

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, Grgić je rekla da stepen oboljevanja zavisi i od klimatskih uslova, a da trenutni uslovi u Srbiji ne pogoduju razvoju tog oboljenja.

Prošle godine registrovano je 303 obolelih, a ove godine postoji samo dva laboratorijski potvrđena slučaja i tri koja se vode kao verovatna.

Kako je kazala Grbić, mogu se očekivati sporadični slučajevi ali ne i epidemijske razmere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: