Paracetamol za lumbago efikasan koliko i placebo

Lek "paracetamol" je protiv bolova u donjem delu leđa - lumbaga, efikasan koliko i placebo, navodi se u novoj naučnoj studiji na osnovu istraživanja među 1.600 pacijenata obolelih od akutnog oblika te bolesti.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

12:11

Default images

Osobe koje su dobijale placebo (simulacija leka neutralnog efekta) čak su se brže oporavile nego pacijenti koji su dobijali "paracetamol" koji se obično preporučuje za bol u donjem delu leđa, saopštili su australijski naučnici u časopisu Lanset.

"Ti rezultati sugerišu da 'paracetamol' (acetaminofen) ne utiče na period oporavka od akutnog lumbaga i univerzalno prihvatanje tog leka za tu vrstu bola je sada dovedeno u pitanje", piše u studiji.

"Paracetamol" nema nikakvog efekta na bol, otežano kretanje, spavanje, kvalitet života i ostale opšte simptome lumbaga.

Lumbago je vodeći uzrok bolnih teškoća pri kretanju, a paracetamol se univerzalno preporučuje kao glavni lek za taj bol.

Period oporavka od akutnog lumbaga bio je 17 dana za pacijente koji su uzimali paracetamol, a 16 za one koji su uzimali placebo.

"Svi pacijenti su dobili i lekarske preporuke kako da poboljšaju kvalitet života, što dovodi do zaključka da su te preporuke možda važnije od lekova", navodi se u studiji.

Drugi stručnjaci, koji nisu učestvovali u istraživanju, pozdravili su napor svojih kolega da ispitaju oblast koju niko nije dovodio u pitanje, ali dodaju da se rezultati studije ne mogu uopšteno primeniti ako se ne sprovedu dodatne provere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: