"Izlečenoj" bebi se vratio HIV virus

Kod američke devojčice, rođene sa virusom HIV, a za koju se verovalo da je izlečena nakon terapije primljene odmah po njenom rođenju, otkriveno je da se virus vratio, saopštili su danas američki lekari.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 11.07.2014.

14:00

Default images

Slučaj te devojčice povećao je nadu lekarima da su možda pronašli način da izleče decu rođenu sa virusom HIV, jednostavnim davanjem jakih antiretrovirusnih lekova neposredno posle njihovog rođenja, prenela je agencija AFP.

Međutim, najnoviji testovi pokazali su uočljiv nivo HIV-a u krvi četvorogodišnje devojčice iz Misisipija, što je razočaravajuće za lekare, rekao je direktor Nacionalnog Instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči.

Devojčicu, poznatu kao "Misisipi beba", rodila je majka zaražena virusom HIV, 2010. godine i 30 sati posle rođenja bebi su dati anti-HIV lekovi.

Ona je primala terapiju sve do napunjenih 18 meseci, kada joj lekari gube trag.

Kada se pet meseci kasnije vratila, lekari nisu u njenoj krvi pronašli znakove virusa iako devojčica nije uzimala dnevnu dozu lekova.

Devojčica naredne dve godine nije uzimala terapiju i na testovima koji su obavljani rutinski nije bilo znakova virusa sve do rutinske kontrole početkom jula, kada je uočen povećan nivo HIV u krvi.

Devojčica je trenutno pod terapijom antiretrovirusnim lekovima i dobro podnosi terapiju, rekli su lekari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: