Pacijent po prvi put pomerio ruku uz pomoć misli

Kvadriplegija je rezultat ozbiljne povrede kičmene moždine što dovodi do prekida linija komunikacije između mozga osobe i udova. Ovo stanje je često nepopravljivo, ali hirurzi sa Ohajo Stejt univerziteta su možda ipak uspeli da uzvrate udarac ovom stanju, piše "Endgadget".

Zdravlje

Izvor: Endgadget

Sreda, 25.06.2014.

16:33

Default images

Koristeći tehnologiju nazvanu „Neuromost“ (Neurobridge), oni su uspeli da ponude dvadesettrogodišnjem Ijanu Bakhartu, koji je postao paralizovan nakon nesreće pri ronjenju, priliku da ponovo pomera svoju ruku uz pomoć misli po prvi put.

Ova tehnologija radi zahvaljujući čipu koji je implantiran u motorički centar pacijenta i koji šalje signale putem „rukava“ koji stimulišu mišiće direktno tim mišićima.

Na taj način ova tehnologija premošćava oštećene nerve i tako izbacuje posrednika i uspostavlja direktnu kontrolu nad mišićima.

Ovim transmisijama je potrebno manje od jedne desetine sekunde da budu procesuirane i poslate. Iako ovo nije brzo kao biološki proces, tehnologija može da pomogne ljudima da vode iole normalne živote.

Međutim, u pitanju je prvi test ove vrste tako da tehnologija neće istog trenutka biti dostupna svima, ali je u pitanju veliki prodor na ovom polju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: