Svetski dan borbe protiv raka jajnika

U Srbiji se danas, 8. maja, po drugi put obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika pod sloganom „Savladajmo prepreke zajedno“. B92 podržava obeležavanje Svetski dan borbe protiv raka jajnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2014.

08:49

Default images

Ovaj dan, širom sveta i Evrope biće posvećen borbi protiv bolesti od koje godišnje u svetu oboli više od 250.000 žena, a koja odnese više od 140.000 života. Rak jajnika ostao je u senci ostalih ženskih maligniteta - kancera dojke i grlića materice, protiv kojih lekari mogu uspešnije da se bore kada se otkriju u kasnoj fazi.

Prema poslednjim podacima, i u Srbiji raste broj obolelih žena, ali nažalost i onih koje izgube bitku sa bolešću. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od raka jajnika 2012. godine obolelo 935 žena, a bitku izgubilo njih 530.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika biće posvećen širenju svesti o toj teškoj bolesti, kao i činjenice da, ukoliko se otkrije na vreme, i uz odgovarajuću terapiju, rak jajnika može biti pobeđen.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici medicinske struke, profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, docent dr Vladimir Pažin, ispred Klinike Narodni front - načelnik hirurgije i Dijagnostičko-onkološkog centra, profesorka Suzana Vasović, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predstavnik UMOS-a, kao i članica Udruženja „Progovori“.

Prisutnima će se obratiti i državni sekretar Ministarstva zdravlja prof dr Berislav Vekić, kao i predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U snimanju spota učestovale su poznate dame: guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, pisac Ljiljana Habjanović-Ðurović, etno pevačica Bilja Krstić, portparol Hitne pomoći, Nada Macura, sportistkinja Svetlana Kitić i novinarke Ljubica Gojgić, Rada Ðurić, Nada Gogić, Ana Stamenković, Jelena Petrović, Ivana Vučićević, Bojana Odavić-Lilić i Zvezdana Jovanović-Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: