Besplatni pregledi kože na melanome

Evropska kampanja protiv raka kože - Euromelanoma 2014 obeležava se u ponedeljak, 12. maja, a u Srbiji će biti obeležena besplatnim pregledima kože u dvadeset četiri grada.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

10:17

Default images

Besplatni skrining pregledi obaviće se širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Zemun, Subotica, Senta, Požarevac, Smederevo, Smederevska Planaka, Novi Sad, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Kikinda, Niš, Leskovac, Prokuplje, Zaječar, Ćuprija, Paraćin, Vlasotince, Kragujevac, Trstenik, Tutin, Užice, Valjevo i Vršac. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled u periodu od 7. do 9. maja, od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije (za pozive iz fiksne telefonije) na broj: 0800 222 888.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Partner kampanje je Eucerin, brend medicinske kozmetike kompanije Beiersdorf d.o.o.

Euromelanoma je panevropska humanitarna, preventivna kampanja protiv raka kože, koja ima za cilj da svima pruži informacije o prevenciji, ranoj dijagnostici i lečenju raka kože. Započeta u Belgiji 1999. godine, ova kampanja se proširila na 29 zemalja. Ovu incijativu vodi mreža evropskih dermatologa, koji rade besplatno i velikodušno služe cilju. Godišnja kampanja koju organizuju dermatolozi, usmerena je na podizanje svesti o opasnostima raka kože i značaju rane dijagnoze. Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože, otkrivanje osoba sa melanomom ili drugim oblicima raka kože u ranom stadijumu, kao i osoba sa rizikom za obolevanje. Kampanja Euromelanoma 2014 je usmerena na edukaciju, svim promotivnim alatima pomaže ljudima da nauče šta i kako da gledaju, kako bi svako mogao da prepozna potencijalni rak kože. Iako prevencija i dalje ostaje ključna, zbog povećane učestalosti raka kože, ističe se da su redovni pregledi kože esencijalni u smanjivanju rizika od raka. Štaviše, nisu svi oblici raka kože nastali kao rezultat redovnog ili intenzivnog izlaganja suncu.

Euromelanoma preporučuje da svako pregleda celu kožu na svaka tri meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju. U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: