Ljubaznost doktora važna koliko i lek

Studija američkih lekara iz Ajove ukazuje da je osećaj prijatnosti u razgovoru s lekarom jednako važan kao i efekat statina kod srčanih bolesnika.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

18:36

Default images

Studija, koja je obuhvatila 13 objavljenih kliničkih eksperimenata, došla je do tih zaključaka uporedjivanjem dve grupe lekara - prva grupa je nastavila sa svojom uobičajenom praksom, a u drugoj su lekari "brusili" svoju prijatnost, komunikacijske veštine i motivacione razgovore.

Studija je nedvosmisleno pokazala da prijatni i ljubazni doktori imaju mnogo bolje rezultate u lečenju gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i bola svojih bolesnika, piše portal Moj doktor.

Uobičajene stvari, poput gledanja bolesnika u oči, neprekidanja dok govori i pažljivo slušanje dok bolesnik govori, znače mnogo više nego što se ranije mislilo.

Slicni pozitivni efekti, iako blagi, u konačnom ishodu lečenja uočeni su i kod uticaja niske doze aspirina ili statina (lekovi za smanjenje masnoća u krvi) u prevenciji ponovnog srčanog udara - infarkta.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: