“Bolnice u Srbiji liče na azile”

U psihijatrijskim ustanovama u Srbiji lečenje nije ni blizu savremenom, a nije retkost da su pacijenti predozirani, pod jakom terapijom, zbog čega ne mogu ni da funkcionišu, izjavili su danas predstavnici Helsinškog odbora za ljudska prava.

Zdravlje

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.04.2014.

15:26

Default images

"Ustanove više liče na azile nego na bolnice", rekla je novinarima predstavnica Odbora Ljiljana Palibrk predstavljajući istraživanje sprovedeno u pet psihijatrijskih bolnica u Srbiji.

U Klinici "Laza Lazarević", koja je u daleko boljem stanju nego bolnice u Kovinu, Vršcu, Novom Kneževcu, Gornjoj Toponici, atmosfera je hladna, što nije terapeutski i ne predstavlja dobar tretman za pacijenta, rekla je Ljiljana Palibrk.

Ona je ocenila da je neophodno izvršiti reformu celokupnog načina lečenja psihijatrijskih bolesnika, promeniti pristup u lečenju pacijenata - napraviti individualni plan.

Danas je u Srbiji akcenat stavljen na farmakološko lečenje umesto na izmeštanje pacijenata u centre za mentalno zdravlje, dodala je.

Uočeno je, kako je navela predstavnica Odbora, da se pacijenti leče na zastareo način, da se neopravdano primenuju mere fizičkog sputavajna, da postoji više primera kršenja ljudskih prava, pa čak i zlostavljanja.

Prema njenim rečima, više od 30 odsto pacijenata u bolnicama je vrlo dugo, a 50 odsto njih je tu iz socijalnih, a ne iz medicinskih razloga.

U Toponici se leči više od 750 pacijenata, u Vršcu više od 800, u Kovinu 700, u bolnici "Laza Lazarević" i u onoj u Padinskoj Skeli - oko 500 njih.

U nekim bolinicama pacijentima ne dozvoljavaju da budu obučeni preko dana u svoju odeću već nose bolničke pidžame, što ni najmanje ne doprinosi ozdravljenju, kazala je Ljiljana Palibrk.

"Nailazili smo na zaključane sobe kako pacijenti preko dana ne bi spavali", rekla je ona i dodala da je ta mera beskorisna, jer niko i ništa ne animira pacijente, pa oni leže po hodnicima ili klupama.

Predstavnica Odbora je navela da ohrabruje to što mladi zdravstveni radnici prepoznaju druge metode u lečenju pacijenata i što se vidi da su bolnice, u odnosu na ranije istraživanje, uložile sredstva u obnovu prostorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: