Aspirin smanjuje rizik od raka creva?

Aspirin smanjuje za 50 odsto rizik od raka debelog creva, ali samo kod osoba s genima koje proizvode visok nivo određenog enzima, naveli su naučnici u najnovijoj studiji.

Zdravlje

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.04.2014.

13:28

Default images

Ranije studije navode da aspirin, lek protiv bolova, smanjuje opasnost od svih vrsta kancera i kardiovaskularnih oboljenja, ali novo istraživanje ukazuje kojim osobama taj lek može najviše da pomogne, piše u studiji objavljenoj u novom broju američkog naučnog časopisa „Sciece Transnational Medicine“.

Istraživači su analizirali tkiva 270 pacijenata obolelih od raka debelog creva.

Tokom tridesetogodišnje studije utvrđeno je da osobe koje nemaju gene s visokim nivoom enzima 15-PGDH, ne mogu da osete dobra antikancerogena svojstva aspirina.

"Za 50 odsto je smanjen rizik od raka debelog creva samo kod osoba s visokim nivoom enzima 15-PGDH, a koje su redovno uzimale aspirin", rekao je Sanford Markovic, autor studije i profesor genetike u Klivlendu.

Prema njegovim rečima, važno je utvrditi kojim osobama treba davati aspirin u preventivne svrhe, jer taj lek može da izazove stomačne tegobe, kao što su čir u želucu i hemoragija (krvarenje) u crevima.

U SAD 137.000 osoba boluje od raka debelog creva. To je drugi uzrok smrtnosti od raka, posle raka pluća.

Čuveni aspirin je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda.

Aspirin je jedan od najsvestranijih lekova u medicini i jedan od najstarijih, pošto je prva upotreba lekova sličnih aspirinu zabeležana još u antičkoj Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: