Hmelj dobar za san, ali ne za svakog

Nauka i tradicija, a i klinička ispitivanja pokazuju da hmelj, posebno ako je u kombinaciji s valerijanom i/ili pasiflorom, skraćuje vreme koje je potrebno da se utone u san i poboljšava kvalitet sna bolje od placeba ili nekih tableta za spavanje.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

11:21

Default images

Tradicionalno, hmelj se koristi za lečenje psihičkih poremećaja, nesanice i grčeva u stomaku, piše portal Magazin. Svi koji imaju problem s nesanicom, treba da uzmu 300 do 600 mg biljnog preparata od hmelja i to 45 minuta pre odlaska na spavanje, a takođe će pomoći i mešavina koja sadrži valerijanu i/ili pasifloru.

Pasiflora cvetovi donekle podsećaju na krunu od trnja, pa je prema tome i nazvana pašio-patnja + latinski flos, genitiv floris - cvet.

Pasifloru su španski osvajači doneli u Evropu početkom 17 veka, a radi se o višegodišnjoj takozvanoj penjačici poreklom iz Južne Amerike, koja može narasti i do 8 metara.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi, budući da hmelj u teoriji može da poveća nivo estrogena, žene s rakom dojke trebalo da ga izbegavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: