Beograd domaćin samita interventnih kardiologa

Tokom Osmog beogradskog samita interventnih kardiologa (BASICS+) u naredna tri dana u šest kardiovaskularnih centara biće zbrinuto 35 najkomplikovanijih pacijenata kojima kardiolozi mogu da pomognu.

Zdravlje

Izvor: Reporterka: Jovana Uhrin

Četvrtak, 24.04.2014.

11:19

Default images

Na Osmom samitu koji će trajati do 26. aprila učestvuje oko 500 stručnjaka iz Srbije i celog sveta. Iz sveta dolazi 120 interventnih kardiologa, među kojima su najbolji stručnjaci za ovu oblast iz Kine, Japana, Rusije, Italije...

“Mi smo vrlo ponosni što posle dve godine ponovo pravimo BASICS+, zato što je to nešto najbolje što interventa kardiologija može da ponudi.To nije samo kongres gde su samo klasična predavanja koja se drže već je to kongres koji je poznat ne samo kod nas već i u svetu po tome što ima veliki broj slučajeva koji se rade uživo,”rekao je Branko Beleslin, naučni direktor samita.

Osim standardnih koronarnih intervencija - otpušavanja hronično začepljenih arterija i zatvaranja otvora na srcu, na samitu će se prvi put ove godine izvoditi i dve nove intervencije - ugradnja veštačkih zalistaka kroz krvni sud i zatvaranje aurikule, kesastog produžetka leve pretkomore, bez otvaranja grudnog koša.

“Ono što je novo posle dve godine, uz novi entuzijazam i novu energiju koju imamo, radimo ne samo intervencije na koronarnim arterijama nego i nešto što se zove strukturne bolesti srca, znači intervencije na aortnim valvulama, i na nekim otvorima koji postoje između delova srca, ono što je novo i što predstavlja prvi cilj je pomoc pacijentima da se urade kompleksne i vrlo zahtevne intervencije kod nas.”

Beleslin ističe da je samit veoma važan kako iz ugla lečenja tako i radi obrazovanja lekara.

Ugradni materijal obezbedio je Republički fond zdravstvenog osiguranja, a intervencije će se izvoditi u salama Kliničkog centra Srbije, Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", KC Niš, Zdravstvenog centra Valjevo, KBC Bežanijska kosa i Zvezdara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: