Naučnici promenili DNK kako bi izlečili naslednu bolest

Genetska bolest uspešno je izlečena kod živih, odraslih životinja prvi put uz pomoć revolucionarne tehnike modifikovanja genoma, koja može da načini najmanje promene u beskrajnoj bazi DNK molekula sa neverovatnom preciznošću, piše britanski Telegraf.

Zdravlje

Izvor: Telegraph

Utorak, 22.04.2014.

14:05

Default images

Naučnici su koristili ovu tehniku modifikovanja genoma kako bi izlečili miševe u laboratoriji od nasledne bolesti jetre ispravljanjem jednog „slova“ genetske azbuke koje je mutirano u vitalni gen uključen u metabolizam jetre.

Slična mutacija istog gena kod ljudi izaziva skoro identičnu bolest jetre – a uspešna popravka genetskog defekta kod miševa stvara nadu da će prvi klinički testovi na ljudima biti započeti u narednih par godina, smatraju naučnici.

Ovaj uspeh poslednji je pomak u modifikaciji genoma koja je promenjena otkrićem CRISP, tehnologije koja dozvoljava naučnicima da prave promene u DNK kod životinja i biljaka.

Naučnici su uz pomoć ove tehnike uspešno izlečili miševe koji su patili od ove bolesti tako što su genetski promenili trećinu ćelija jetre.

„Mi smo zapravo pokazali da uz pomoć CRISP tehnologije možemo da izlečimo genetsku bolest kod životinja, a izabrali smo onu koja je vrlo slična onoj koju možemo videti kod ljudi. Međutim, očigledno je da moramo da pređemo još brojne prepreke pre nego što ovaj pristup bude bilo moguće koristiti na ljudima, ali jednostavnost pristupa i činjenica da je dao rezultate je vrlo uzbudljiva“, izjavili su profesori Danijel Anderson sa Univerziteta MIT i Dženifer Dudna sa Univerziteta Berkli.

Feng Zang sa MIT-a smatra da je trenutna tehnika koja uključuje vakcine visokog pritiska isuviše opasna da bi se klinički koristila i zbog toga radi na novim načinima ispravljanja genetskih mana uz pomoć povezanih adeno virusa koji su bezopasni.

I drugi istraživači rade na ovom pristupu korišćenja virusa kako bi se CRISP tehnologija prenela do zaraženih ćelija.

Foto: Image courtesy of renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: