Nekad botoks čini više štete nego koristi

Kozmetički hirurg s londonskom adresom dr Majkl Prager smatra da botoks nije dobar za izravnavanje bora jer "zamrzava" lice i čini ga opuštenijim na drugim mestima.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 20.04.2014.

18:51

Default images

Većina osoba smatra da tretman botoksom ne ulepšava, pokazalo je istraživanje.

Kada su naučnici ispitanicima pokazali fotografije 10 žena sa botoksom, 150 njih je reklo da danas izgledaju manje atraktivno, nego ranije.

Za razliku od botoksa, fileri su se pokazali delotvornijim u popravljanju izgleda.

Botoks funkcioniše tako što blokira otpuštanje neurotransmitera acetilkolina, koji poručuje mišićima da se stežu.

S vremenom, nervi ponovno steknu sposobnost otpuštanja ovog neurotransmitera i mišići ponovno dobiju svoju funkciju. Za to je u proseku potrebno sedam meseci.

Preger, koji je sproveo pomenuto istraživanje, smatra da su mišići lica svi međusobno povezani i zato, ako "zamrznete" jedan deo, opustićete drugi i zato se dobija efekt opuštenosti drugog područja.

"Svi smo svesni ljudi sa zamrznutim licima dobijenim usled previše tretmana. Pokreti mišića oko očiju su neophodni kako bismo iskazali empatiju", smatra dr Prager.

On botoks smatra dobrim, ali misli da bi trebalo da se koristi u mnogo manjim dozama oko očiju i na čelu.

"Botoks je mnogo bolji za oblikovanje lica, nego kao tretman za izravnavanje linija i bora. Trebalo bi ga više koristiti za donji deo lica i vrat", zaključio je dr Prager.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: