Kako da se izborite sa ružnim sećanjima?

Prema psiholozima, prisećanje emocija koje ste osetili tokom nekog negativnog iskustva, poput tuge ili neprijatnosti, može dovesti do emocionalnog stresa, naročito ako o tome ne možete prestati da razmišljate.

Zdravlje

Izvor: sciencedaily.com

Nedelja, 20.04.2014.

17:50

Default images

Oni savetuju da razmišljate o kontekstu tih sećanja, a ne o tome kako ste se osećali, jer ćete tako lakše odagnati njihove negativne efekte.

Istraživači Bekman instituta Univerziteta u Ilinoisu predvođeni psihologom Florin Dolkos proučavali su bihejvioralne i neurološke mehanizme skretanja fokusa sa emocija tokom prisećanja i otkrili da je razmišljanje o kontekstu značajno smanjilo njihov uticaj na osećanja.

"Nekada se setimo kako smo se tužno, posramljeno ili povređeno osećali tokom nekog događaja, što čini da se osećamo sve gore. To se dešava kod slučajeva kliničke depresije – nemogućnost odvajanja od negativnih aspekata sećanja", kaže Dolkos.

"Međutim, otkrili smo da ako razmišljate o kontekstu tih emocija, a ne samoj emociji, poput toga kakvo je bilo vreme ili ko je sve bio sa vama, veće su šanse da će vaša razmišljanja uspeti da skrenu u drugom pravcu, umesto da se predugo zadrže na negativnim sećanjima".

Ta jednostavna strategija, pokazalo je istraživanje, obećava alternativu drugim strategijama regulisanja emocija, poput potiskivanja ili fokusiranja na pozitivne aspekte.

Učesnici studije imali su zadatak da podele sa istraživačima svoje najnegativnije i najpozitivnije uspomene. Nekoliko nedelja kasnije, dobili su sugestiju koja bi bila okidač za sećanje na taj događaj, a jedna grupa imala je zadatak da opisuje kako se osećala, dok je druga trebalo da opiše kontekst u kom se desio nemio događaj.

Korišćenje ove strategije pomaže ne samo zdravo funkcionisanje, nego i smanjivanje negativnog uticaja sećanja na neželjene uspomene, objašnjava Florin Dolkos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: