Dijeta bazirana na ceđenim sokovima opasna

Dijeta bazirana na sveže ceđenim sokovima od voća i povrća obično se promoviše kao način da izgubite suvišne kilograme i detoksikujete organizam.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Subota, 19.04.2014.

13:32

Default images

Međutim, takve dijete vode do poremećaja ishrane, upozoravaju stručnjaci.

Sara Šamas, konsultant psihoterapeut, specijalizovana za poremećaje ishrane, kaže da je primetila da veliki broj njenih klijenata pravi takve sokove, a problem nazvala "sokoreksijom".

"Ceđenje sokova ljudima daje 'dozvolu' da izbegavaju obroke. Misle da će biti zdravi kada ubace spanać i cveklu u sok, ali problem je što izbacuju čitave grupe namirnica", objašnjava ona.

"To je opasno. To je rastući problem i pokrenula sam posebnu grupu na svojoj klinici samo za takve slučajeve".

Šamas kaže da je za razliku od "tradicionalnih" poremećaja ishrane u kojimapacijent ne priznaje sebi i drugima svoje navike, "sokoreksičari" se uopšte ne kriju.

"Oni varaju druge i sebe da su zdravi, a zapravo se izgladnjuju", kaže Šamas.

Fondacija za borbu protiv poremećaja ishrane Beat navodi da takve dijete mogu pokrenuti poremećaje kod nekih ljudi, ali takođe i otežati oporavak.

"Ono što te dijete promovišu kao 'zdravo' je to da imate telo kao neka filmska zvezda, ili smršate do leta. To kod nekih ljudi može pokrenuti ili nastaviti navike poremećaja ishrane, tako što će im dati opravdanje za izbegavanje hrane", rekao je predstavnik fondacije za odnose s javnošću.

Inače, diskusija o opravdanosti i korisnosti takvih dijeta pokrenuta je iznenadnom i nerazjašnjenom smrću mlade Pičiz Geldof, ćerke Boba Geldofa, koja je bila pobornik takve ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: