Novi način za posmatranje "dobrog" sala

Naučnici su napravili korak napred u razumevanju gojaznosti, nakon što su magnetnom rezonantnom tomografijom (MRI) uočili takozvanu "dobru" ili braon masnoću kod odraslih ljudi i to po prvi put.

Zdravlje

Izvor: webmd.com

Petak, 18.04.2014.

14:25

Default images

Oni smatraju da bi im ovaj uspeh mogao pomoći da se efikasnije bore protiv gojaznosti i dijabetesa.

Za razliku od bele masnoće, braon se smatra dobrom, zato što pomaže sagorevanje kalorija i kontroliše težinu.

"Ovo je uzbudljiva oblast proučavanja koja zahteva brojne analize", kaže autor dr Tomas Barber sa Univerziteta u Vorviku u Velikoj Britaniiji.

"Sada imamo mogućnost da razvijemo bezbedne i efikasne načine aktiviranja braon masnoće za podsticanje gubitka kilograma, ali nam je potrebno još podataka kako bismo postigli taj uspeh".

PET skener trenutno može da detektuje braon masnoće samo kada su one "aktivne". MRI ih beleži čak i kad nisu aktivne i tako daje potpuniju sliku toga gde se one nalaze u telu.

Ova informacija bi mogla pomoći u razvoju leka koji bi aktivirao braon masti, piše u izveštaju objavljenom u novom izdanju Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: