Kako je talas izlečio surfera?

Jedan 61-godišnjak izbegao je operaciju oka zahvaljujući svojoj omiljenoj aktivnosti - surfovanju.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

19:58

Default images

Prema pisanju stručnog časopisa British Medical Journal Case Report, vremešni surfer je držao otvorene oči dok je svojom daskom sekao talase na Havajima.

Naime, talas visok 10 metara koji se sručio na njega brzinom od 70 kilometara na sat otklonio je pterigijum, benigno zadebljanje oka koje raste na rožnjači.

Surferov lekar, dr Tomas Kembel, izjavio je da je talas "bukvalno zbrisao tumor iz oka", mada je ova neobična metoda lečenja morala biti prilično bolna.

Pterigijum je poznat i kao "surfersko oko". Reč je o patologiji koja se razvija kod ljudi koji su često izloženi suncu. Peckanje i smetnje vida najčešće prate ovo oštećenje koje, u pojedinim slučajevima, može da preraste u kancer. Tradicionalno se uklanja hirurškim putem kod oftalmologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: