Da li su e-cigarete opasne?

Pritužbe na zdravstvene probleme povezane sa elektronskim cigaretama – od opekotina do trovanja nikotinom i respiratornih i kardiovaskularnih problema – porasle su tokom protekle godine zahvaljujući popularizaciji ovih uređaja.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Četvrtak, 17.04.2014.

16:44

Default images

E-cigarete su kertridži na baterije napunjeni nikotinskom tečnošću koja se zagrevanjem pretvara u paru. Malo je poznato da li postoje dugoročne zdravstvene posledica udisanja te pare.

"Neki dokazi upućuju da e-cigarete olakšavaju prestanak pušenja, ali nedostaju nam stvarni podaci", kaže dr Priscila Kalahan Lajon iz Centra za duvanske proizvode američke Agencije za hranu i lekove (FDA).

Kontradiktorna otkrića preliminarnih studija postala su glavni argument lobista ovih uređaja. Međutim, mnogi stručnjaci tvrde i da uređaji podstiču nepušače, naročito mlade ljude, da probaju i obične cigarete.

Respiratorni problemi

Pritužbe upućene FDA vezane za e-cigarete uglavnom se odnose na teškoće s disanjem, glavobolje, kašalj, vrtoglavice, bolove u grlu, krvarenje iz nosa, bolove u grudima, kardiovaskularne probleme i alergijske reakcije poput oticanja usana.

Naime, FDA je 2009. sprovela laboratorijske analize neimenovanih brendova e-cigareta i otkrila toksine u nikotinskoj tečnosti. Naročito je izdvojen dietilen glikol, jedan od sastojaka antifriza.

Zagovornici nikotinskih alternativa zamerili su Agenciji na tome što je testirala samo 18 kertridža svega dva proizvođača, od kojih je samo jedan uzorak bio pozitivan na oko jedan procenat pomenutog sastojka. Takođe, naveli su da on nije uobičajen sastojak elektronskih cigareta.

Zapravo, nikotinska tečnost obično sadrži propilen glikol, bezbojnu supstancu bez misira koja se susreće i u proizvodima poput kozmetike i prehrambenih prerađevina i koju Agencija smatra za bezbednu.

Međutim, mnoge čestice koje korisnik e-cigarete utiše nisu poznate.

Kada e-pušač udiše paru, on ne unosi samo vodu i nikotin, nego i mikroskopske čestice koje brinu stručnjake jer možda oštećuju respiratorni sistem.

"One dospevaju duboko u vaša pluća", objašnjava Stenli Glanc iz Centra za kontrolu i istraživanje duvana. "Toliko su sićušne da prolaze kroz alveole pravo u vaš krvotok. Slično funkcionišu i obične cigarete.

Palite duvan i to stvara aerosoli, ili dim sačinjen od sićušnih čestica, koje zatim nose nikotin u vaša pluća. E-cigarete stvaraju slične aerosole tako što prenose glicerin i mešavinu nikotina, kao i sve ostalo što se nalazi u tečnosti u vaša pluća".

Made in China

Većina e-cigareta proizvodi se u Kini i prodaje u više od 300 brendova širom sveta. Kvalitet ovih proizvoda varira.

Glavna pritužba korisnika odnosi se na pregrevanje uređaja, a u Evropi i Americi prijavljeno je više slučajeva eksplodiranja e-cigarete. Iako je teško izvući opšte zaključke iz ovih slučajeva, činjenica je da svaki proizvod koji nema postojan kvalitet može predstavljati bezbednosni rizik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: