Mozak je "na vrhuncu" u 24. godini

Ako imate više od 24 godine, ova vest će vas razočarati.

Zdravlje

Izvor: Fox News

Sreda, 16.04.2014.

15:21

Default images

Naučnici Univerziteta Sajmon Frejzer otkrili su da posle 24. godine kognitivno-motoričke performanse kod ljudi opadaju, a do tog zaključka došli su tako što su koristili statističko modelovanje za analizu uspeha 3.305 igrača igre Star Craft 2, starosti između 16 godina i 44 godine.

Oni su pregledali na hiljade sati snimaka pokreta i pratili koliko brzo i efikasno igrači reaguju na poteze protivnika.

"Star Craft 2 je igra čijju radnju čini bezočan intergalaktiči rat u kom igrači nekada zarađuju i ozbiljan novac", piše u izveštaju Plos One, gde stoji i da ova igra interesuje psihologe iz istih razloga zbog kojih ih zanimaju šah i kartaške igre.

"Kod igrača starijih od 24 godine primećeno je usporavanje kognitivne brzine, koja je važna za performanse", kažu istraživači. Ipak, to ne znači da treba da se uspaničite ako spadate u tu starosnu grupu.

Stariji igrači su možda sporiji, ali su zato pametniji: podaci su pokazali da oni češće pronalaze prečice ili izbegavaju komande, tako da budu u prednosti nad protivnicima.

Foto: smokedsalmon / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: