Pobedite prolećni umor

Nedostatak snage u aprilu posledica je pogrešnog načina života u zimskom periodu. Smanjen unos vitamina, svežeg voća i povrća čini organizam neotpornim i na najbanalnije infekcije

Zdravlje

Izvor: Izvor: Ostojiæ Joksoviæ / Veèernje novosti

Sreda, 16.04.2014.

08:42

Default images

Kalendarski smo uveliko zakoračili u proleće, ali mnogi još ne osećaju čilost i vedrinu duha, karakterističnu za ovo doba godine. Naprotiv, većina se žali na neobjašnjiv svakodnevni umor i iscrpljenost. Neki sa umorom ustaju iz kreveta, nesposobni da normalno obavljaju dnevne poslove. Kod izvesnog broja ljudi umor je prisutan tokom čitavog dana, ili nestane pa se ponovo javi.

- Prolećni umor je rezultat lošeg načina ishrane i života u pređašnjem, zimskom periodu. Loše navike u ishrani podrazumevaju nedovoljno ili prekomerno unošenje kalorija, a vrlo često i unošenje kalorija kojima nedostaje hranljiva vrednost. Zimi je puno svečarskih dana u kojima se unose neumerene količine i jela i pića. Takvo nonšalantno ponašanje za posledicu ima nagomilavanje toksina u organizmu, koji opterećuju digestivni trakt, usporavaju rad bubrega, otežavaju cirkulaciju. Krv je gušća, lepljivija. Po koži se vidi osip, primetni su podočnjaci, kao i otoci na nogama. Dolazi i do pada imuniteta, koji za posledicu ima zamor i iscrpljenost. Smanjen unos vitamina, svežeg voća i povrća čini organizam neotpornim i na najbanalnije virusne infekcije početkom proleća - za "Novosti" objašnjava dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.
Koji su još nepovoljni simptomi karakteristični za ovo doba godine?

- Iako u nadolazećim danima ima više svetla, boje i toplote, organizam na njih svejedno reaguje nepovoljno, jer se menja atmosferski pritisak, vlažnost i temperatura vazduha.

Umor, pospanost, gubitak snage i vitalnosti prve su tegobe vezane za ovo godišnje doba. Nastaju zbog ogromne koncentracije toksina nataloženih u organizmu tokom zimskog perioda. Istovremeno, zbog porasta toplote dolazi do širenja krvnih sudova i pada krvnog pritiska. U takvim okolnostima vitalni organi se umanjeno snabdevaju kiseonikom, a posebno mozak. Zato, umesto da su pokretljivije, osobe sa ovom vrstom problema postaju iznurene, ležu i ustaju umorne. Ovaj problem je posebno izražen kod starijih i hronično obolelih.

Šta je još specifično za prolećni umor?

- U proleće se stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ali zbog odsustva energije one ponekad ne rade u savršenom ritmu. Za sve neželjene pojave smatra se odgovornim i manjak hormona sreće, serotonina, koji je potrošen u zimskom periodu. Da bi se njegovi prazni depoi obnovili, neophodno je vreme i dnevno svetlo. S obzirom na to da postojeći problem ne može da se reši odmah, dolazi do pojave tromosti i nemotivisanosti, odnosno blage deprimiranosti. Posledica ovakvog stanja je obavljanje dnevnih obaveza sa naporom. Glavobolja je još jedan simptom sezonskog karaktera, sa migrenom kao najupečatljivijom manifestacijom. Najčešće se javlja kao posledica otežane cirkulacije i oscilacije krvnog pritiska. Glavobolju gotovo redovno prati i vrtoglavica, koja je izazvana istim uzročnicima. Da li je prolećni umor bolest?

- Prolećni umor nije bolest, već stanje, kojem mi doprinosimo svojim ponašanjem. Da bismo u proleće normalno funkcionisali, organizmu treba generalno čišćenje, jer smo ga tokom zime preopteretili. Iako većina nije svesna, njihov organizam naprosto vapi za vodom, da bi se "sprali" svi toksini nagomilani tokom metaboličkih procesa.

Voda je nezamenljiva za stimulisanje rada bubrega i povećane filtracije krvi, jer se na taj način ubrzava cirkulacija i bolje ishranjuju tkiva i organi kiseonikom. Krvni pritisak se podiže do normalnih granica i tonizira celo telo. Ovo je veoma važno, jer samo očišćen organizam, oslobođen od toksina, može da se pokrene na pravi način, može da ima dobar krvotok i limfotok, pa samim tim i snažan imunitet. Kako da se sve to postigne?

- Da bi se sve to uradilo na valjan način i postigao pravi efekat, neophodno je unositi što više svežeg voća i povrća. Samo tako može da se nadoknadi deficit vitamina, a posebno vitamina C, važnog za dobar imunitet. Obavezno treba promeniti zimske navike, odnosno zaboraviti na jaka jela. Kretanje i boravak na otvorenom predstavljaju imperativ ponašanja.

Na taj način podržava se kompletna cirkulacija, odnosno i krvotok i limfotok, dok izloženost dnevnom svetlu povećava nivo serotonina. Zapravo, povećava se vitalnost, vraća volja i motivisanost. U svakom slučaju, prolećni umor treba pratiti koliko god da je bezazlen. Ako potraje duže, najbolje je otići lekaru na pregled. Kod starijih i hroničnih bolesnika preporučuje se provera terapije koju uzimaju.

Izvor: Večernje novosti
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: