Svi izazovi trudnoće

U planiranju i vođenju trudnoće kod žena sa različitim oboljenjima neophodan je multidisciplinarni pristup, istaknuto je na simpozijumu o savremenim aspektima internističkih bolesti održanom danas u organizaciji Internističke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.04.2014.

19:52

Default images

Tokom Simpozijuma održane su četiri sesije kojima su predsedavala po dva lekara, dok je ukupno bilo 19 predavača koji su govorili o različitim vrstama bolesti u trudnoći, kao što su dijabetes, gojaznost, hemostazni poremećaji, lupus i trudnoća, plućna hipertenzija i trudnoća...

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović je uoči početka Simpozijuma rekla novinarima da će taj Sekretarijat i Vlada Vojvodine uvek pomagati i podržavati skupove takvog tipa koji su, kako je kazala, i naučni i nastavni i edukativni.

"Cilj ovih skupova je da vidimo šta su to novine i čime možemo doprineti da naše pacijentkinje trudnoću izguraju do kraja i imaju zdravo dete u pravo vreme", rekla je Kopitovićeva, dodajući da kada se radi o internističkim bolestima koje se dešavaju u trudnoći lekari uvek brinu o dva života - o majci koja treba da bude zdrava i o detetu koje treba da se rodi zdravo i u pravo vreme.

Po rečima Kopitovićeve internističke bolesti u trudnoći su ozbiljna kategorija bolesti u čijem lečenju danas učestvuju sve vrste interne medicine.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Dragan Stajić rekao je medijima da se lekari na toj Klinici najčešće susreću sa pacijentkinjama koje imaju hipertenzioni sindrom ili povišen krvni pritisak i sa pacijentkinjama koje imaju šećernu bolest u trudnoći, te imunološke ili neke druge kardio - vaskularne bolesti.

"Da li zbog promene načina života i činjenice da se žene u kasnijim godinama odlučuju na trudnoću ili zbog toga što je medicina uznapredovala pa pomenute bolesti ranije dijagnostikujemo, ali smo uvideli da postoji jedan ozbiljan problen koji zahteva multidisciplinaran pristup i lečenju pacijentkinja i vođenju tih trudnoća kako bismo dobili što zdraviju ženu i zdravo potomstvo", rekao je Stajić.

On je naglasio da je zadovoljan sa uspešnošću lečenja i zahvalio kolegama sa klinika u Kliničkom centru Vojvodine koji učestvuju u lečenju pomenutih pacijentkinja, jer, kako je naglasio, zahvaljući njohovoj stručnosti i uspešnosti u lečenju vrlo retko se zbog takvih bolesti mora prekinuti trudnoća.

Gojaznost i trudnoća bila je tema o kojoj je predavanje održala doktorka Edita Stokić koja je rekla da je gojaznost poslednjih godina sve učestaliji problem kod trudnica.

Ona je ukazala na nephodnost prevencije i lečenja gojaznosti koja sa sobom nosi niz rizika pojave drugih obolenja od hipertenzije i šećerne bolesti do mnogih drugih internističkih bolesti.

Na današnjem Simpozijumu, po rečima predsednika Internističke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, Ivane Urošević bilo je 220 učesnika, a kako je kazala, njihovo brojno i aktivno učešće u diskusijama najbolji su dokaz koliki značaj se pridaje lečenju internističkih bolesti u trudnoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: