Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

U Srbiji se samo jedan odsto žena sa rakom dojke javi lekaru u početnom stadijumu bolesti, kad je izlečenje moguće u potpunosti, upozorili su stručnjaci povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.03.2014.

08:16

Default images

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, najznačajnije znamenitosti Beograda, Narodna skupština, Spomenik knezu Mihailu, Pobednik na Kalemegdanu i Avalski toranj obasjali su grad ružičastim svetlom.

Ovaj dan je na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Ministarstva zdravlja, prošle godine uvršten u Kalendar javnog zdravlja radi skretanja pažnje javnosti na učestalost i rasprostranjenost ove bolesti, kao i na značaj prevencije i redovnih pregleda.

Svake godine u Srbiji u proseku oboli 4.000 žena, a od toga čak trećina dolazi lekaru u četvrtom stadijumu bolesti, izjavio je v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić, ističući da zbog toga "o raku dojke mora da se govori svakodnevno".

****Posetite B92 specijal o raku dojke****
Najčešće maligno oboljenje kod žena je, ako se rano otkrije, izlečivo u više od 90 odsto slučajeva, poručili su stručnjaci Instituta, navodeći da se u više od 70 odsto slučajeva sumnjive promene pronalaze samopregledom, dok su organizovani skrining pregledi jedan od vidova preventive za žene od 50 do 69 godina.

****Pušenje povećava rizik za rak dojke****

Ova vrsta skrininga se sprovodi u 20 opština širom Srbije i njom od 2012. koordinira i prati Kancelarija za skrining raka Instituta, sa osnovnim ciljem da se smanji smrtnost od ove bolesti.

Od početka organizovanog skrininga karcinoma dojke, na mamografski pregled je pozvano oko 75.000 žena, a gotovo svaka druga je prihvatila poziv. Nalazi su bili pozitivni u oko 2.200 slučajeva, što je 5,5 odsto ukupno urađenih pregleda u ovom programu.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu.

Podaci za 2011. su pokazali da je rasprostranjenost obolevanja od karcinoma dojke 75,3 na 100.000 žena, dok je evropski prosek 67,5. Pri tome je kod nas stopa mortaliteta 23,7 na 100.000, a u zemljama evropskog regiona 16,0.

****Roze ruža - simbol dana borbe protiv raka dojke****
Među činiocima koji povećavaju rizik obolevanja su godine starosti (sa godinama starosti raste rizik), rak dojke u porodici, prethodni rak dojke, rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), nerađanje, kasni prvi porođaj (posle 30. godine) i dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula i drugih hormonskih preparata.

*****Dr Šarić nagrađena za borbu protiv raka dojke*****

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke zvanično se obeležava u Srbiji od prošle godine da bi se pažnja javnosti skrenula na značaj prevencije.
Novi datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta "Batut".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: