Da li unosite dovoljno kalijuma?

Možda ne znate dovoljno o kalijumu, a svakako bi trebalo. Važan je za mišićnu snagu, funkcionisanje nervnog i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 08.03.2014.

08:47

Default images

Ima ga u cvekli, bananama, avokadu, dinji, belom pasulju... Međutim, čak i da unosite u organizam 4.700 mg, kolika je dnevna preporučena doza, može da se dogodi da ipak imate manjak ovog minerala. Zašto? Što više natrijuma konzumirate, to više kalijuma vaše telo odbacuje, kaže Brilova. Ako osećate neki od ovih simptoma, neophodno je da odete kod lekara i proverite da li oskudevate u ovom važnom mineralu.

* Konstantan umor

Svakoj ćeliji u telu potrebna je odgovarajuća količina kalijuma da bi funkcionisala. U suprotnom, stalno ćete osećati zamor. Ako se na pragu proleća osećate malaksalo uprkos tome što dovoljno spavate, uzrok tome može da bude manjak kalijuma.

* Visok krvni pritisak

Kalijum je važan za krvne sudove, kaže Brilova. Kada ga nema dovoljno, oni se sužavaju, a to dovodi do podizanja krvnog pritiska. Ako uglavnom jedete iz kesica i kutijica, odnosno prerađenu hranu, verovatno imate nizak nivo kalijuma, jer u čipsu, krekerima i svoj zamrznutoj hrani ima mnogo natrijuma. Iskorenite ovu lošu naviku.

* Slabost i grčenje mišića

TheArches / Flickr.com
Ovaj mineral igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Kada ga nema dovoljno, češće osećate bolove pa i spazam.

* Ubrzan rad srca

Zastrašujuće je kada srce iznenada počne ubrznao da kuca bez nekog posebnog razloga. Mnoge stvari mogu da dovedu do toga, a nizak nivo kalijuma jedan je od njih.

* Malaksalost i vrtoglavice

Nedostatak kalijuma u organizmu može da uspori rad srca toliko da ćete pomisliti kako svakog trenutka možete da padnete. Naravno, i mnogi drugi faktori mogu da dovedu do vrtoglavica, tako da, kada se sa tim suočite, trebalo bi da odmah posetite lekara.

* Konstipacija

Zvučaće čudno, ali nizak nivo ovog minerala usporava sve funkcije tela, pa i redovno pražnjenje creva. To može da bude praćeno i nadutošću i bolovima u stomaku.

* Nervoza

Kalijum je važan za zdravlje nerava, pa kada ga nema dovoljno, možda ćete osetiti neprijatno peckanje, kao da vam telom prolazi struja.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: