Bakterije u urinu nisu uvek uzrok infekcije

Infekcija postoji samo onda kada se jave jasni znaci: peckanje i učestalo mokrenje.

Zdravlje

Izvor: Izvor: M. Vasiljeviæ / Veèernje novosti

Subota, 01.03.2014.

10:11

Default images

Prisustvo bakterija u urinu ili urinokulturi ne podrazumeva uvek i urinarnu infekciju. To znaju lekari, ali ne uvek i pacijenti. Zbog toga se dešava da nakon rutinskog pregleda urina u kojem je „otkriven“ veći broj bakterija, mnogi pohrle u urološke ambulante, iako nemaju baš nikakve simptome.

Upravo u tome je razlika: infekcija urinarnog trakta postoji samo onda kada postoje i simptomi, poput peckanja i učestalog mokrenja. Ako nema simptoma, a postoji čak i veliki broj bakterija u urinu, takvo stanje se zove asimptomatska bakteriurija, i ne leči se. Ovo za „Doktor u kući“ razjašnjava za Novosti dr Dejan Kojić, specijalista urologije u Klinici za urologiju KBC „Dragiša Mišović“: - Asimptomatska bakteriurija je česta kod seksualno aktivnih i žena u starijem životnom dobu, koje imaju i pridružene bolesti poput stres inkontinencije ili kalkuloze. Ovakvo stanje nije za lečenje, osim ako ne postoje udružene bolesti, koje mogu da iskomplikuju situaciju. Međutim, ako se bakterija zapati u bešici, tu se razmnoži i počne da izaziva zapaljensku reakciju, onda simptomi ne mogu da izostanu.

- Bakterije, od kojih je najčešća ešerihija koli, napadaju urinarni trakt, pa su simptomi koji ukazuju na ovu bolest peckanje, otežano, učestalo i bolno mokrenje, visoka temperatura. Bolest može da bude u blažem obliku, pa da prođe samo sa peckanjem i čestim mokrenjem, bez temperature. Tada, objašnjava naš sagovornik, infekcija obično prolazi za dva do tri dana, i žene i ne primete da su imale infekciju, ili tegobe umire pijenjem više tečnosti i uroloških čajeva.

Čak i ako se ponavljaju, i ako su uporne, ovakve, blage infekcije ne oštećuju bubrege i ne izazivaju hipertenziju, odnosno povećanje krvnog pritiska. Ali, kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, onih koji preterano koriste analgetike i druge lekove protiv bolova, kao i kod onih sa oslabljenim imunitetom, asimptomatska bakteriurija, ipak, nije beznačajna i treba da se leči. Kod težih oblika urinarne infekcije javlja se više signala udruženo, a u zavisnosti od težine upale, mogu da se jave još i zamućenost, krv u mokraći, pritisak u donjem stomaku. Ako se ovakva infekcija ne leči, može da zahvati i bubrege i da dodatno oteža bolest.

- Najbolji pokazatelj postojanja infekcije, bilo da postoje simptomi ili ne, jeste analiza sedimenta urina, a ne klasična urinokultura ili analiza urina. Sediment urina pokazuje između ostalog i broj leukocita, a ako je taj broj uvećan, to je siguran znak da se radi o zapaljenskoj reakciji u organizmu - objašnjava dr Kojić.

Foto: Naypong / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: