Kina: Tužio državu zbog zagađenja vazduha

Kinez iz smogom okovanog severnog kineskog grada Šiđiadžuanga postao je prva osoba koja je tužio državu koja nije uspela da spreči zagađenje vazduha, piše danas zvanični list Janđan metropolis dejli.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.02.2014.

11:10

Default images

Li Guisin, stanovnik Šiđiadžuanga, lokalne prestonice Hebei provincije, podneo je tužbu okružnom sudu tražeći od Opštinskog biroa za zaštitu životne sredine da "sprovodi svoju dužnost kontrole zagađenja vazduha u skladu sa zakonom", prenela je agencija Rojters.

Ogorčeni stanovnik severa Kine je takođe zatražio odštetu od nadležnog Biroa za stanovnike koji udišu zagušujući smog koji je obavio Šidijiadžuang, mada je ostalo nejasno da li će sud i prihvatiti tužbu Lija.

Smog je toliko gust da čak i statue nose maske, navodi AP pozivajući se na fotografije studenata iz studenskog kampusa koje cirkulišu socijalnim mrežama, kao deo prilika na severnu Kine koja šesti dan za redom trpi zbog teškog zagađenja vazduha.

Studenti Pekinškog univerziteta stavili su maske na statue španskog romanopisca Migela de Servantesa, koosnivača Komunističke partije Kine Li Dadžaa i pokretača tradicionalne kineske igre Tai Či.

Opasan smog spustio se danas i na Peking, uprkos najavljenom zatvaranju ili smanjenju proizvodnje u 147 gradskih industrijskih postrojenja, pa je Nacionalni meteorološki centar saopštio da je očitano zagađenje od 444 mikrograma po kubnom metru u centru Pekinga.

AP podseća da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je zagađenje vazduha od 25 mikrograma po kubnom metru - bezbedni nivo za ljude.

Kineski predsednik Sji Đinping, u najnovijem pokušaju kineskih vlasti da se prvi čovek države predstavi kao blizak običnim građanima, prošetao je ulicama Pekinga bez obzira na zagađenje vazduha sitnim česticama poznatim kao PM 2.5 koje se povezuje sa preranom smrću stotina hiljada ljudi, navodi AFP. Problem zagađenja vazduha u Kini postao je jedan od glavnih izvora nezadovoljstva kineskog naroda vlašću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: