Naučnici slučajno otkrili kako da zaustave bol svetlom

Istraživači su otkrili da svetlo može biti korišćeno kako bi se stvorio ili prekinuo bol. Ovo su ujedno jako uzbudljive ali i zastrašujuće vesti.

Zdravlje

Izvor: Gizmodo

Subota, 22.02.2014.

18:36

Default images

Studija objavljena u žurnalu „Nature Biotechnology“ objašnjava kako su naučnici sa Stanforda slučajno otkrili kako da uklone bol dok su istraživali uticaj svetla na pokrete mišića kod miševa.

Tim je ubacio proteine nazvane opsini u nerve miševa i onda čekao nekoliko nedelja dok njihovi nervi nisu bili osetljivi na svetlo kako bi otpočeli testove.

Tokom istraživanja, naučnici su shvatili da su različite vrste svetla takođe uticale na neurone za prenos bola - pojedine „nijanse“ svetla su zaustavljale bol u potpunosti, dok su ga druge povećavale.

„Ovo otkriće ima velike implikacije na velikom broju polja – od neuronauke do psihologije i moglo bi da pomogne milionima ljudi koji pate od hroničnog bola“, izjavio je Adam Kalrk Estes za Gizmodo.

Teško je zamisliti kakav će efekat ovo otkriće imati na modernu medicinu ili moderan rat kao i na studiranje optogenetike – polju koje je započeo Karl Diserot.

U prošlosti je Karl Diserot zajedno sa kolegama pisao o potencijalu optogenetike kada je u pitanju zaustavljanje gladi i lečenje bolesti mozga.

Optogenetika ne nudi samo olakšavanje bola. Pre svega nekoliko meseci naučnici su otkrili kako da kontrolišu glad uz pomoć terapije svetlom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: