Naučnici napravili veštačke mišiće

Silk i konac mogu se koristiti za stvaranje moćnih veštačkih mišića koji će u budućnosti pomagati ljudima sa invaliditetom ili biti deo robota, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: webmd.com

Petak, 21.02.2014.

14:24

Default images

U poređenju sa ljudskim mišićima iste težine i dužine, veštački mogu podići više od 100 puta veću težinu i stvoriti 100 puta više mehaničke sile, tvrdi međunarodni tim istraživača.

Veštački mišići koji su napravljeni uvijanjem i obmotavanjem snažnog silka od polimera i konca stvaraju snagu od 7,1 konja po kilogramu.

To je gotovo jednaka mehanička sila mlaznog motora.

Temperaturne promene daju mišićima snagu, a mogu se proizvesti na nekoliko načina: strujom, apsorbovanjem svetlosti ili hemijskom reakcijom goriva, kažu naučnici u izveštaju objavljenom u žurnalu Science.

“Primena ovih mišića je ogromna”, kaže jedan od autora Rej Boman, načelnik katedre za hemiju Univerziteta u Teksasu i direktor NanoTech instituta.

“Najnapredniji savremeni humanoidni roboti, proteze i nosivi egzoskeleti su ograničeni motorima i hidrauličnim sistemima”, kaže on.

Uz davanje izuzetne snage uređajima, ovi veštački mišići mogu se koristiti za popravljanje mogućnosti pravljenja finih pokreta uz minimalno invanzivnu robotsku mikrohirurgiju.

Osim toga, potencijalnose mogu koristiti kao baterija za minijaturne “laboratorije na čipovima” i za stvaranje osećaja dodira u senzorima na robotskoj ruci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: