Naučnici razvili ljudska pluća u laboratoriji

Istraživači su po prvi put uspešno uzgajili ljudska pluća u laboratoriji.

Zdravlje

Izvor: CNN

Ponedeljak, 17.02.2014.

20:58

Default images

Koristeći delove pluća dvoje preminule dece, istraživači Univerziteta u Teksasu napravili su strukturu sličnu skeli od kolagena i elastina, glavnih komponenti vezivnog tkiva.

Oni su zatim prikupili ćelije iz drugih pluća i usadili ih u “skelu”, pre nego što su ih smestili u komoru ispunjenu posebnom tečnošću bogatom nutrijentima.

Četiri nedelje kasnije, tim je imao potpuno razvijena ljudska pluća, a celu proceduru uspeli su još jednom uspešno da ponove.

Tehnika je prvi put razvijena 2010. a od tada je testirana na plućima pacova i svinja.

“Trebalo nam je godinu dana da sebi dokažemo da smo dovoljno dobri za takav poduhvat”, kaže istraživač dr Džoan Nikols.

Iako su istraživači uzbuđeni zbog otkrića, oni kažu da je potrebno još minimum 12 godina, pre nego što pluća dobijena iz laboratorije počnu da se koriste za transplantacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: