Jedinjenje ulja origana ubija norovirus?

Supstanca koja postoji u ulju origana mogla bi da bude efikasna u ubijanju norovirusa, sudeći po novoj studiji sprovedenoj na miševima.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Petak, 14.02.2014.

21:30

Default images

Istraživači sa Univerziteta Arizona otkrili su da je karvakrol, koji je odgovoran za aromatičan miris i ukus origanovog ulja, u stanju da rastvori proteinski sloj koji okružuje norovirus. Ovo bi potom moglo da omogući drugim antimikrobskim supstancama da uđu u virus i ubiju ga.

Ovo jedinjenje testirano je na mišjoj formi norovirusa, naglasili su naučnici.

„Imamo još dosta posla kako bismo mogli sa sigurnošću da odredimo potencijal, ali karvakrol poseduje jedinstven način na koji napada virus, što ga čini interesantnim“, izjavio je dr Keli Brajt.

Norovirus izaziva gastroenteritis (sa simptomima kao što su mučnina, dijareja, groznica i grčevi) koji je odgovoran za više od 600 osoba koje su se razbolele tokom jednog krstarenja.

Izuzetno je zarazan i može se širiti putem vazduha, od osobe do osobe ili kroz zaraženu hranu i piće. Norovirus – „Ferari“ među virusima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: