Vitamin C može da bude efikasan u borbi protiv raka?

Velike doze vitamina C mogle bi da pojačaju efikasnost ubijanja raka hemoterapijom kod ljudi, a ovo je već potvrđeno na testovima sprovedenim na miševima.

Zdravlje

Izvor: BBC

Nedelja, 09.02.2014.

19:51

Default images

Ukoliko bi se velike doze vitamina C ubrizgavale putem inekcije, to bi potencijalno mogao da bude bezbedan, efikasan i jeftin tretman za rak jajnika i druge vrste raka, tvrde američki naučnici.

Međutim, vrlo je verovatno da farmaceutske kompanije neće testirati ovo dejstvo vitamina C pošto vitamini ne mogu biti zaštićeni.

Vitamin C se već dugo koristi kao alternativan tretman raka. Hemičar Linus Pauling je 1970. godine objavio da je vitamin C koji je intravenozno ubacivan u organizam pacijenata bio efikasan u lečenju raka.

Međutim, klinički testovi nisu uspeli da potvrde ovu tvrdnju tako da je dalje istraživanje napušteno.

Poznato je da ljudsko telo brzo izbacuje ovaj vitamin kada se on uzima oralno, međutim, naučnici sa Univerziteta Kanzas tvrde da je, kada je ovaj vitamin ubrizgan putem injekcije, bio apsorbovan kao i da vitamin C može da ubija ćelije raka bez oštećivanja zdravih ćelija.

Istraživači su ubrizgavali vitamin C u ljudske ćelije raka jajnika u laboratoriji, koje su potom ubacili u miševe. Otkrili su da su ćelije raka jajnika znatno osetljive na tretman vitaminom C, ali da nema nikakvog efekta na normalne i zdrave ćelije.

Ovaj tretman korišćen je u tandemu sa standardnim lekovima za hemoterapiju kako bi usporio rast tumora u studiji sprovedenoj na miševima.

Foto: Image courtesy of Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: