Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima biće obeležen danas pod sloganom "Gradovi bez duvanskog dima", da bi se skrenula pažnja na činjenicu da raste broj gradova u svetu koji su usvojili zakone kojima se zabranjuje pušenje na svim radnim i javnim mestima.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

10:25

Default images

Stotine gradova u svetu uspešno sprovode zakon kojim se zabranjuje pušenje na svim zatvorenim javnim i radnim mestima, a među njima su i Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres, podsetio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda (GZJZ).

Stručnjaci tvrde da nijedna naučna studija nije utvrdila negativan ekonomski uticaj zakona koji zabranjuju pušenje na javnim i radnim mestima. Dokazano je da ovakvi zakoni imaju neutralan ili pozitivan uticaj na poslovanje, uključujući i ugostiteljstvo, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji još nema nijednog grada bez duvanskog dima, a po definiciji je to grad koji je sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima (radnim mestima), svim zatvorenim javnim mestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.

Povodom Nacionalnog dana, predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predstaviće danas koncept "gradova bez duvanskog dima", koji podrazumeva potpunu i sveobuhvatnu zabranu pušenja na svim radnim i javnim mestima.

Na konferenciji za novinare u galeriji "Ozon" oni će uručiti i nagrade učenicima srednjih umetničkih škola u Srbiji čiji su radovi proglašeni najboljim na likovnom konkursu koji je na temu "Gradovi bez duvanskog dima" organizovala Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta radi promovisanja zdravlja i uključivanja mladih u preventivne programe.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i Udruženje za javno zdravlje Srbije su za danas najavili zdravstveno-promotivnu akciju u Tržnom centru Merkator, od 12.30 do 15 časova, na kojoj će građanima, uz savete, biti podeljeni prigodni promotivni materijali.

Od usvajanja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima, u Srbiji je porastao procenat stanovnika koji su smanjili broj cigareta.

Broj pušača u Srbiji je u poslednjih 10 godina smanjen za oko sedam odsto, ali se na cigarete godišnje, ipak, potroši milijardu i po evra ili gotovo celokupan budžet Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, upozorili su stručnjaci.

Statistika pokazuje da u Srbiji puši gotovo svaki drugi muškarac i svaka treća žena. Čak 41 odsto tinejdžera je do svoje 16. godine popušilo bar jednu cigaretu, a svako drugo domaćinstvo u Srbiji ima najmanje jednog člana koji puši.

Prema podacima objavljenim u Svetskom atlasu duvana, samo jedan pušač iz Srbije godišnje popuši 2.861 cigaretu, a taj prosek je u Bosni i Hercegovini manji za 600, a u Hrvatskoj za 1.240 cigareta. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: