Saveti starijima za borbu protiv zime

Prema najavama meteorologa, u narednom periodu očekuje nas zahlađenje i snežne padavine, pa nije na odmet pratiti savete Kancelarije za stare i socijalno ugrožene grupe kako bi se umanjio uticaj vremena na zdravlje i raspoloženje građana.

Zdravlje

Izvor: Sa sajta Beogradskog zavoda za javno zdravlje

Nedelja, 26.01.2014.

21:27

Default images

Hladnoća može loše da utiče na organizam ako je dočekate nespremni, stoga je važno uravnoteženo se hraniti, nositi odgovarajuću slojevitu odeću, obuću sa gumenim đonom, tople kape, šalove i rukavice, te redovno šetati, što će pozitivno uticati na zdravlje i jačanje imuniteta.

Tokom ledenih dana starijim građanima se savetuje da izbegavaju izlaženje iz kuće kako bi izbegli eventualne povrede uzrokovane snegom i ledom.

Preporuke:

Informišite se o vremenskim uslovima putem medija.

Izbegavajte putovanja osim neophodnih.

Ako morate da putujete, uverite se da ste u potpunosti spremni za sve nepredviđene događaje.

Kada ste napolju, obratite pažnju na drhtavicu, koja je prvi znak hipotermije i smrzavanja, i tada se sklonite na toplo mesto.

Proverite vremensku prognozu i ako je moguće utvrdite stanje na putevima kojim ćete se kretati.

Zbog hladnog vremena, srčani bolesnici i oni sa visokim pritiskom ne bi trebalo da se dodatno naprežu, čiste sneg i slično. Telo je već pod naporom kako bi održalo temperaturu.

Štedite energiju korišćenjem jedne sobe i održavajte njenu temperaturu najmanje na 20 stepeni.

Obezbedite najmanje jedan kuvani ili topao obrok dnevno.

Unosite dovoljne količine tečnosti (čajeva ili toplih napitaka).

Foto: zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: