Digitalno naprezanje očiju ozbiljan problem

Digitalno naprezanje očiju je sve veći zdravstveni problem, jer oči nisu stvorene da gledaju satima u jednu tačku, posebno ne onu koja emituje veštačko "plavo svetlo".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2014.

12:38

Default images

Prekomerno izlaganje toj vrsti svetla, kao i zamor zbog fokusiranja na istu tačku gotovo trećinu dana naprežu oči i uzrokuju suvoću i crvenilo, zamagljen vid, zamor očiju, glavobolje, bolove u leđima i ramenima, navode autori istraživanja.

"Dugoročno gledanje u kompjuter može dovesti do oštećenja rožnjače i delimičnog gubitka vida", upozorava oftalmolog Klejton Blem.

Dugi sati ispred ekrana mogu voditi do bolesti suvoće oka, odnosno do nesposobnosti da osoba proizvede dovoljno suza koje će oči držati "podmazanim", objašnjava Džastin Bazan, član Američke optometričke asocijacije.

On je objasnio da će pojedinac znati da su oči izložene prevelikom elektronskom stresu ako oseća napetost u očima, ako su vodene ili crvene ili ako osoba primeti da trlja upaljen i bolan vrat, prednji deo glave ili ramena.

Da bi se oči odmorile, dr Bazan predlaže da se svakih 20 minuta odmore i da se 20 sekundi gleda u nešto što je udaljeno šest metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: