Žene ne znaju kako izgleda "normalna" vagina?

Žene imaju sve poremećeniju predstavu o tome kako njihove genitalije treba da izgledaju, pa tako sve više njih misli da su njihova tela “nenormalna”.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Sreda, 01.01.2014.

13:50

Default images

Novo australijsko istraživanje pokazalo je da žene koje su nekada u životu videle takozvane “dizajnirane vagine” ređe svoje intimne delove tela smatraju “normalnim”.

Mnoge od njih ne znaju ni koliko izgled vagine može da varira.

U Australiji broj estetskih operacija vagine porastao je za pet procenata od 2001. i obično podrazumeva smanjivanje malih usmina, kako bi izgledale simetričniije i manje od velikih usmina.

“Porast genitalnih kozmetičkih zahvata kod žena je zabrinjavajući trend. Deluje da mnoge od njih ne znaju dovoljno o normalnom izgledu genitalija i želela sam to da istražim”, kaže vođa studije Kler Moran sa Unverziteta u Kvinslendu.

Uopšteno, nema zdravstvenih razloga za operacije takve vrste, dakle, to su samo estetski zahvati.

Istraživači su zato želeli da znaju kako žene zamišljaju “lepu vaginu”.

Rezultati su objavljeni u BJOG međunarodnom žurnalu ginekologije i akušerstva.

Devedeeset sedam Australijanki starosti od 18 do 30 godina podeljeno je u tri grupe.

U početnoj fazi studije jednoj grupi je prikazano pedesetak fotografija ženskih genitalija koje su pretrpele estetske zahvate. Druga grupa gledala je slike prirodnih intimnih delova ženskog tela, dok treća nije gledala nikakve slike.

Zatim su svim ispitanicama pokazane slike izmenjenih i prirodnih vagina i imale su zadatak da ocene koliko neka od njih “izgleda normalno” i koliko “predstavlja ideal”.

Sve tri grupe ocenile su slike “dizajniranih vagina” kao one koje su bliže idealnim.

Međutim, žene koje su videle najpre slike nemodifikovanih genitalija obično su ih ocenjivale kao normalne u drugoj fazi istraživanja.

Stručnjaci sumnjaju da žene uopšte ne znaju kako normalne vagine mogu različito da izgledaju.

Foto: YaiSirichai / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: