RFZO: Osiguranje krojeno prema građanima

Direktor Fonda Republičkog zdravstvenog osiguranja (RFZO) Momčilo Babić izjavio je danas da će 2014. godina biti teška, jer će biti manje novca za zdravstvenu zaštitu, ali da se mora stvarati ekonomski održiv zdravstveni sistem i zdravstveno osiguranje prilagoditi mogućnostima građana.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2013.

14:22

Default images

Babić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da su ciljevi u narednoj godini da se elektronskim putem obavljaju recept, uput, istorija bolesti i zakazivanje pregleda.

Direktor RFZO je naveo da je u protekloj godini ušteđeno nekoliko stotina miliona dinara, što je nedovoljno, ali da su napravljeni novi programi koji su od najvećeg mogućeg značaja za bolju zdravstvenu zaštitu u sledećoj godini.

"Zaštita osiguranika biće u svim zdravstvenim ustanovama, imaćemo mnogo bolji informacioni sistem, mogućnost prijavljivanja neadekvatnog lečenja od strane naših osiguranika i novi zakon za zaštitu trudnica i porodilja", najavio je Babić.

Babić je rekao da su u RFZO potpisali donorske kartice i pozvao građane i ostale zaposlene u RFZO da se tome priključe, jer će se time stvoriti uslovi da transplantacioni program zaživi i ojača.

Podsetivši na oslobađanje trudnica od plaćanja leka utrogestan, za koji su do sada plaćale 45 odsto od cene, Babić je precizirao da je RFZO na jednom velikom tenderu uštedeo oko tri milijarde dinara, da će ta sredstva biti realizovana tokom naredne godine i da će biti finansirane aktivnosti koje su vezane za 179 lekova na listi.

Babić je potvrdio da se uvode četiri nova leka za HIV, jer, kako je podsetio, od 2006. do sada nije uveden nijedan novi lek.

Babić je ranije najavio da su za one, kod kojih je virus postao rezistentan - otporan na dosadašnju terapiju, na listu lekova uvedena četiri nova leka, prezistan, izestres, celsentri i viread.

Na pitanje novinara da li će biti kandidat za gradonačelnika Beograda, Babić je odgovorio odrečno, da za to "prvi put čuje" i da je preuzeo teško breme reformisanja zdravstvenog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: